Golvläggning

Gör om källaren från golv till tak

Dags att göra om källaren? I så fall kan du hyra en betongfräs för att lägga ett nytt, jämnt och fint golv. Men när du ska göra om källaren kan det finnas större renoveringsbehov, speciellt om källaren är en källa till radon. Genom att göra om källarutrymmet till en beboelig plats får man större boyta utan att behöva bygga till något. Det är ett väldigt smart och enkelt sätt att höja värdet på bostaden ordentligt.

Hur mår din källare – egentligen?

En källare är lite av hemmets mest negligerade utrymmen och oftast är källaren inte heller en hälsosam plats. Det är nämligen inte ovanligt att källarutrymmet har problem med fukt och i värsta fall mögel. I vissa fall kan den även ha förhöjda halter radon, antingen på grund av att huset är byggt på bergig grund och/eller att blåbetong har använts vid byggandet av källaren. Det är båda två viktiga saker att ta tag i och beroende på hur din källare egentligen mår kan olika åtgärder behöva vidtas förutom att fräscha upp källaren med nya ytskikt.

Piffa upp din källare genom att hyra betongfräs

Att ha en källare är en tillgång, men om den är gammal, kall och sliten så vill man knappast spendera tid där. Genom att fräscha upp ytskikten kan den dock få ett nytt liv och kan därefter användas till vardags. Att hyra betongfräs är nödvändigt för att exempelvis kunna ta bort eller jämna ut betong på golv och väggar. Sedan kan man med fördel regla väggarna, isolera dem och till sist sätta på gipsskivor. Sedan kan hela källaren målas från golv till tak. Då blir den mer hemtrevlig, varm och skön jämfört med innan. Dock är det viktigt att man försäkrar sig om att materialet man ska fräsa bort men betongfräsen inte innehåller asbest eller radon då det är direkt skadligt att arbeta med det. Påbörja därför inget arbete innan du försäkrat dig om saken. Du kan anlita företag som är specialiserade på radon och/eller asbest såsom Ocab, för att säkerställa att materialet inte är hälsofarligt. Om så är fallet, får du inte renovera källaren själv då det kräver specialkunskaper.

Ta vara på källarutrymmet – utgå från dina intressen

Har du en källare i huset så gör du rätt i att ta vara på den. Låt den inte bli en plats där allt skräp samlas eller där man helst av allt undviker att vara. Se istället till att göra källaren till en plats dit man drar sig automatiskt. Det finns så oerhört många saker man kan ha en källare till såsom:

  • Extra sovrum till barnen när de blir större.
  • Ett eget hemmagym.
  • Ett kontor.
  • En hemmagjord biograf.
  • En målarateljé.
  • En musikstudio.
  • Vinkällare med sittplatser och myshörnor.

Med andra ord är det helt och hållet ens egna behov och intressen som avgör vad man kan ha utrymmet i källaren till. Det finns alltid möjligheter med extra utrymmen i hemmet och som kan skänka mer livskvalitet så det gäller att ta vara på dem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *