Anlita hantverkare

Anlita hantverkare med ROT-avdrag

När du ska göra en renovering i din privata bostad, behöver hjälp med felsökning, installation eller service, kan du kontakta en duktig och behörig hantverkare. En hantverkare kan du hitta genom att vända dig direkt till ett företag inom branschen, men du kan också anlita mindre företag eller egenföretagare.

I Sverige är det många som renoverar, bygger om och av andra anledningar behöver hjälp av hantverkare. ROT-avdraget har tagits fram av Skatteverket för att göra det möjligt för fler att få professionell hjälp och få ett fackmannamässigt arbete utfört. Du kan t.ex. anlita en elektriker i Stockholm och få ROT-avdrag, men du kan också anlita målare, snickare, golvläggare, VVS-montör och mycket mer.

ROT-avdrag – så funkar det

Har du aldrig använt dig av ROT-avdraget tidigare kan det vara svårt att förstå hur det fungerar. Här nedan reder vi ut de vanligaste frågorna och funderingarna.

1. Hur mycket ROT-avdrag får man använda?

Du har rätt till 50 000 kronor om året och per person. Du får göra en reducering med 30 % på varje enskild faktura.

2. Vad gäller ROT-avdraget för?

ROT-avdraget gäller för renovering, reparation och ombyggnad i din privata bostad, t.ex. om du anlitar elektriker.

3. Vem sköter ansökan om ROT?

Det är hantverkaren du anlitar som ska hjälpa dig att göra ansökan hos Skatteverket. Du behöver inte själv ta hand om det arbetet.

4. Vad krävs för att få nyttja ROT-avdrag?

För att få nyttja avdraget gäller det att du är minst 18 år gammal och betalar skatt i Sverige. Arbetet måste även ske på en bostad där du står som ägare, t.ex. din bostadsrätt eller din villa.

Anlita hantverkare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *