Golvläggning

Så lägger du golv

Klickgolvet är en av de typer av golv som har blivit mest populärt att använda sig av. Golvtypen slog igenom för några år sedan och har blivit extra uppskattat på grund av dess enkelhet. Ett klickgolv kan du med fördel lägga på egen hand och det innebär att du kan hålla kostnaderna för golvläggare nere.

Inte nog med att klickgolv är enkla att lägga, så är de också väldigt prisvärda. Vi rekommenderar dock att man lägger ner en extra slant ändå, för att säkerställa att man får ett golv som verkligen håller för vardagens alla prövningar och slitage. Här kommer vi att titta närmare på hur du lägger golvet och vad som behövs för att resultatet ska bli bra.

Lägga klickgolv – steg för steg

Kort och gott kan man säga att det finns sex steg som du behöver ta dig igenom för att få golvet på plats. Har du inte lagt ett klickgolv tidigare kan det vara svårt att veta vad som gäller, men med vår steg för steg blir det betydligt enklare.

1. Kontrollera det befintliga golvets skick

Ett klickgolv kan läggas ovanpå ett redan befintligt golv och det innebär att du inte behöver göra speciellt mycket förarbete. Dock är det viktigt att det befintliga golvet är i gott skick innan du drar igång. Titta på hur golvet ser ut idag och se efter om det finns några ojämnheter som behöver planas ut innan.

2. Lister och smyglister

Ytterligare ett val som du kommer behöva göra är huruvida du vill ta bort socklar och lister eller inte. Det går att göra på båda sätt, men väljer du att ha dem kvar rekommenderar vi att du använder dig av smyglister.

3. Förarbete för bästa resultat

Se till att ditt befintliga golv är helt fritt från damm och smuts. Kör en omgång med dammsugaren och lägg ett stegskydd eller underlagsfoam innan du lägger golvet på plats. Detta medföljer vanligtvis i samband med ditt köp. Se till att du inte överlappar och att du tejpar vid väggarna.

4. Dags att lägga golv

När underlagsfoamet är på plats är det dags att börja lägga golv. Bestäm vart du vill börja och mät upp en planka som fungerar som måttstock för första och sista plankan.

5. Lämna utrymme

Ett vanligt misstag är att man sätter golvet för tätt mot väggen. Detta kan resultera i att golvet sviktar när luftfuktigheten förändras. Se därför till att använda dig av kilar som du sätter mellan golvplanka och vägg. Lämna utrymme på ca 7-10 mm.

6. Glöm inte dörrfoder och vattenrör

Det är inte ovanligt att dörrfoder och vattenrör står i vägen för plankorna och då behöver du hitta en lösning för detta. Dörrfoder kan du enkelt kapa till med hjälp av en fogsvans, medan vattenrör kräver lite mer arbete. Här behöver du mäta ut hålen som du sedan borrar till med en hålsåg. Se även till att gör att snett snitt ut till hålet, så att röret kan ”föras igenom”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *