Golvläggning

Gör om hemma från golv till tak

Att renovera hemmet invändigt är nödvändigt av många anledningar. Oftast renoverar man när ytskikten börjar bli alldeles för slitna eller när man bara anser att de är utdaterade. En renovering fräschar upp hemmet och gör det mer hemtrevligt samtidigt som det höjer värdet på bostaden. Det blir med andra ord en riktigt bra investering både på kort och lång sikt att ta tag i en renovering av hemmet från golv till tak.

Gör om golvet

Golvet är en viktig del av bostaden. Ett bra golv ska kännas stabilt och helst vara tidsenligt så att det matchar resten av bostaden. Med tiden slits golvet och då är det dags att renovera det. Har man ett trägolv, exempelvis plankor eller parkett, går det bra att slipa golvet för att göra det som nytt igen. Har man plastmatta och vill ersätta det med en ny så är det bara att antingen lägga den nya plastmattan över den gamla eller ta bort den gamla mattan och ersätta den med den nya. Plastmattan är ett av de billigaste alternativen för den som vill göra om hemmet på budget. Det finns även billiga klickgolv som är lätta att lägga själv om man vill ha ett lite mer exklusivt utseende på sitt golv.

Gör om väggarna

Väggarnas ytskikt slits en hel del i takt med att tavlor och hyllor byter plats med varandra. Därför lär det förr eller senare bli aktuellt med nya tapeter eller ny målarfärg. Den som gillar mönster bör välja en passande tapet till väggarna och som går i linje med temat i rummet. En tapet kan verkligen sätta tonen i ett rum om man vill ha ett specifikt tema så det gäller att hitta en som bidrar med just den effekten. Om man inte gillar mönster kan man välja en tapet som är helt enfärgad och mönsterfri eller välja målarfärg. Till skillnad från målarfärg så behöver inte tapeten torktid och den luktar inte heller. Därför kan man flytta in möblerna direkt efter att man har satt upp tapeterna på väggarna.

Gör om taket

Man ska inte glömma bort taket när man ska göra om inomhus. Ytskikten inkluderar även taket och även om det inte slits på samma sätt som väggarna så kan det ändå behöva en uppfräschning med jämna mellanrum. Alltifrån solljus till stearinljus missfärgar färgen i taket så en ny färg skadar inte. När man ska välja färg till taket är det dock viktigt att tänka på att välja en ljus färg. Färgen i taket ska alltid vara ljusare än färgen på golvet, annars upplevs rummet som ”fel” då himlen alltid är ljusare än marken och det är den effekten man vill få till inomhus också. Vit är därför att föredra men andra färger går också bra så länge det är jätteljusa nyanser. Att ha röda tapeter och ljusrosa tak eller mörkblåa tapeter och ljusblått tak fungerar utmärkt. Gillar man inte vitt kan man istället välja en väldigt ljus beige då den upplevs som varmare än vanlig vit färg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *